Hoe kies ik de geschikte naam voor mijn baby?

Er moeten veel beslissingen genomen worden tijdens een zwangerschap. Eén van de belangrijkste en misschien wel moeilijkste dingen om een keuze in te maken is de naam voor je kindje. De naam voor je baby is iets persoonlijks en is de basis van de identiteit van jullie kind. Er is zo veel om uit te kiezen, maar gelukkig heb je hier negen maanden de tijd voor. Een naam voor je baby kiezen: hoe doe je dat? 

Een babynaam kiezen: hoe doe je dat?

Vroeger was het een stuk gemakkelijker om een babynaam te kiezen. De namen gingen over van (groot)vader op zoon en van (groot)moeder op dochter. Vernoemen is nog steeds populair, maar komt minder vaak voor dan zelf een naam bedenken. Vind je een naam voor je baby kiezen lastig? Hierbij een aantal tips:

 

Tip 1: Zoek lijstjes met babynamen ter inspiratie

Er zijn zo veel lijsten te vinden met babynamen. Veelvoorkomende namen, korte namen, stoere namen, bijzondere namen, gekke namen. Google is hierin je beste vriend. Begin met het opzoeken van populaire namen, maar vergeet ook niet om naar minder bekende namen te kijken die misschien beter bij jullie passen. Er zijn ook veel leuke apps die je kunnen helpen om babynamen te kiezen, zoals Kinder of 24baby. Daarin kun je samen met je partner namen swipen en als er een match is krijg je een melding. Een soort Tinder voor kindernamen dus!

 

Tip 2: Sluit namen uit

Naast het maken van een lijst met namen die je mooi vindt, is het ook handig om een lijst te maken met namen die je absoluut niet wilt gebruiken. Dit kan zijn omdat je mensen kent met namen die je minder leuk vindt, of omdat de naam simpelweg niet bij jullie past. Door deze lijst bij te houden, kun je gerichter zoeken en voorkom je dat je telkens opnieuw tegen dezelfde namen aanloopt die één van jullie eigenlijk al had uitgesloten.

 

Tip 3: Spreek de namen hardop uit

Een naam klinkt vaak anders wanneer je hem hardop uitspreekt, en het is belangrijk dat de naam soepel over de tong rolt. Probeer de naam te combineren met de achternaam om te zien hoe het klinkt. Vaak is het zo dat een lange achternaam mooier gecombineerd wordt met een korte voornaam, en andersom. Zo voorkom je dat de volledige naam te lang of juist te kort klinkt, wat de klank en het ritme van de naam ten goede komt.

 

Tip 4: Zoek naar de betekenis van de naam

Hebben jullie de perfecte babynaam gevonden? Neem even de tijd om de betekenis van de naam op te zoeken. Sommige namen klinken misschien geweldig, maar hebben uiteindelijk een betekenis die minder goed bij jullie past. Het kennen van de betekenis kan helpen bij het kiezen van een naam die niet alleen mooi klinkt, maar ook een positieve betekenis heeft die past bij je kind.

 

Tip 5: Kies bij een veelvoorkomende achternaam geen standaard voornaam

Krijgt jouw kindje een veelvoorkomende achternaam? Dan kun je beter een niet al te standaard voornaam kiezen. Dit kan verwarring in de toekomst helpen voorkomen, bijvoorbeeld op school of op het werk, waar er misschien meerdere mensen met dezelfde naam zijn. Een unieke voornaam kan je kind onderscheiden en zorgen voor een naam die echt bij hen past. 

 

Tip 6: Geef de naam een testronde

Het kan heel nuttig zijn om de gekozen naam een testronde te geven voordat je definitief beslist. Gebruik de naam een tijdje in gesprekken met je partner of stel je voor hoe het zou klinken als je je kind roept. Dit helpt om te voelen of de naam goed aanvoelt in het dagelijks leven. Een andere leuke manier om de naam uit te testen is door een proefdruk van een geboortekaartje te bestellen. Zo kun je zien hoe de naam eruitziet in combinatie met de achternaam en eventueel andere tekst. 

 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een babynaam?

Je wilt natuurlijk een leuke, originele naam bedenken, die helemaal bij jullie past. Dat is nogal een uitdaging! Wij vertellen je graag waar je op moet letten wij het kiezen van de babynaam.

 

  • Begin op tijd met nadenken over de perfecte babynaam. Het is beter om niet te lang te wachten. 
  • Wil je je kindje meerdere voornamen geven? Kijk dan ook even naar de combinatie die de voorletters zullen vormen. 
  • Houd er rekening mee dat de naam ook nog leuk is als volwassene. 
  • Je wilt natuurlijk niet dat je kind later gepest wordt. Controleer daarom of de naam niet lijkt of rijmt op schunnige woorden.
  • Je wilt niet dat je kindje later met drie andere Kims of Jops in de klas zit. Trends beïnvloeden je en daarom is het belangrijk om een niet té populaire naam uit te kiezen.
  • Kies voor een naam met een niet al te ingewikkelde spelling en uitspraak.

 

En, héél belangrijk: zorg dat jullie de naam allebei leuk vinden. Met de naam van jullie kind hebben jullie je hele leven nog te maken.

 

Zo kom je tot de perfecte babynaam

Je kunt het beste beginnen bij de top-1000 van populairste babynamen. Je hoeft ze niet meteen alle 1.000 door te nemen. Maar bekijk de eerste 100 namen, dan heb je een heel aardig idee van de soorten namen die nu worden gegeven. Houd in je achterhoofd dat je vooral de naam kiest die jullie het leukste vinden en focus je niet te veel op wat andere mensen hiervan vinden. Namen zijn heel persoonlijk en iedereen heeft hier namelijk een andere kijk op. 

 

De ideale babynaam en een zorgeloze kraamtijd

Er moeten tijdens een zwangerschap veel beslissingen worden genomen, en het kiezen van de perfecte babynaam is daar één van. Het is een persoonlijke keuze die de basis legt voor de identiteit van jullie kindje. Neem de tijd en geniet van het proces!

En terwijl je nadenkt over de naam, is het ook een goed moment om je aan te melden voor kraamzorg. Bij Lunavi Kraamzorg staan we klaar om je te ondersteunen tijdens deze bijzondere periode. Heb jij je al aangemeld? Zo niet, dan is dit het perfecte moment om dat te doen! Schrijf je nu in bij Lunavi Kraamzorg.Bekijk ook onze inschrijfacties. Wil je meer informatie over je zwangerschap? Daar hebben wij een speciale zwangerschapspagina voor. Succes met de leuke, maar moeilijke uitdaging om de perfecte babynaam te kiezen!

Helemaal gratis en voor niks!

Download nu gratis het
Kraamtijd! Magazine

  • Handige tips en tricks voor tijdens het bevallen
  • Verhalen van kersverse ouders én onze kraamzorgconsulenten
  • Alles over thuis bevallen, in het kraamhotel of in het ziekenhuis