“Rikie kon me enorm geruststellen met haar tips en adviezen”.

Lindsay en haar partner Dave verwelkomden hun dochter Saar op 29 januari, vier weken eerder dan verwacht. De bevalling was heftig met de nodige complicaties, maar inmiddels genieten ze volop van hun kleine wonder. Tijdens de kraamweek hadden ze veel aan de tips en adviezen van kraamverzorgende Rikie. 

Saar heeft hun leven flink op z’n kop gezet, wat het des te bijzonderder maakt dat ze nu een prachtig gezin van drie vormen.

Een vertrouwd gevoel

Het kiezen van kraamzorg kan lastig zijn, maar voor Lindsay was de keuze snel gemaakt. Omdat ze Lunavi Kraamzorg al via haar werk kende, voelde het meteen vertrouwd. Ze schreef zich online in waarna de kraamzorgconsulent een telefonische intake inplande.

Lindsay vertelt: “Tijdens dat gesprek stelden ze ons verschillende vragen om ons beter te leren kennen, zodat ze de best passende kraamzorg kunnen bieden.”

Meer dan alleen puffen

Tijdens haar zwangerschap had Lindsay veel last van misselijkheid en braken. “Elke nacht voelde ik me misselijk en moest ik overgeven,” vertelt ze. “Dit hield aan tot 18 weken en kwam in het derde trimester weer terug. Daardoor was ik de hele zwangerschap moe. Na het werk dook ik meteen mijn bed in. Gelukkig nam mijn vriend veel taken thuis op zich en zorgde hij goed voor me.” Om zich goed voor te bereiden op de bevalling, volgde Lindsay een zwangerschapscursus. Ze vertelt lachend: “In plaats van alleen te oefenen met puffen en ademen, bespraken we onze zorgen en vragen. We hadden het over dingen die je niet zomaar bij de koffie bespreekt, zoals: Wat als ik ingeknipt word? Hoe vang ik persweeën op? En serieus, waarom worden mijn tepels zo donker? Het was echt goud waard om dat te kunnen bespreken!”

Complicaties tijdens de bevalling

In week 36, rond half vijf ’s ochtends, voelde Lindsay haar eerste wee. Direct daarna volgde een weeënstorm. “Het was ontzettend heftig,” herinnert ze zich. “Binnen 20 minuten was de verloskundige er en vertelde me dat ik al zes centimeter ontsluiting had. Ik moest snel naar het ziekenhuis.” Daar raakte Lindsay volledig in een bubbel, gefocust op het opvangen van de weeën. “Ik had niet door dat het slecht ging met Saar. Blijkbaar viel haar hartslag af en toe weg. Op een gegeven moment drukte iemand op de noodknop en plots stonden er acht mensen om me heen. De bevalling moest sneller, dus uiteindelijk werd Saar met een vacuümpomp geboren. Voor Dave was het een heftige ervaring, omdat hij alles bewust meemaakte.”

Het is een meisje!

“Saar had een moeizame start,” vervolgt Lindsay. “Ze kreeg te weinig zuurstof, moest meteen in de couveuse en was erg koud.” Maar ook dat beleefde Lindsay niet bewust, want toen Saar geboren was, moest zij zich nog richten op de geboorte van de placenta. Pas toen dat eindelijk achter de rug was en Lindsay was gehecht, kon ze Saar voor het eerst zien. Het stel wist niet of ze een jongen of meisje zouden krijgen; dat wilden ze pas bij de bevalling ontdekken. “Twee uur na de bevalling hield ik Saar voor het eerst in mijn armen en besefte ik dat ik moeder was geworden van een prachtige dochter. Ze had de kleinste kledingmaat nodig, dus Dave ging meteen op zoek naar een passend outfitje. Hij kwam terug met een blauw pakje, het enige dat hij kon vinden, haha!

Kraamweek vol tips en adviezen

Doordat ze enkele dagen in het ziekenhuis moesten blijven, kregen ze uiteindelijk kraamzorg, verdeeld over vier dagen, in de vorm van couveuse nazorg. Kraamverzorgende Rikie hielp op verzoek van Dave uitsluitend met de kraamzorg en liet de huishoudelijke taken aan hem over. “Dat was heel fijn, want zo kon ze zich volledig op mij en de baby richten. Ze controleerde mijn wond en gaf me waardevolle tips,” vertelt Lindsay. Ze begon met borstvoeding, maar omdat Saar zo klein was, had ze moeite met drinken. Na een periode van kolven, schakelde Lindsay over op flesvoeding, waarbij Rikie haar hielp met praktische adviezen zoals hoe je Saar het beste kunt vasthouden tijdens het voeden. Saar is geboren met een ooievaarsbeet en is een vlekkenkindje. “Ook hier kon Rikie me alles over vertellen, wat me erg geruststelde want ik wist niet precies wat het was.”

Lunavi bracht stabiliteit

Lindsay straalt als ze vertelt: “De kraamweek was heel bijzonder. Ik heb veel gehuild, het voelde geweldig om nu een gezin te zijn.” Rikie speelde een grote rol in deze ervaring met haar uitstekende hulp en adviezen. Ze bracht ook een handig boekje mee waarin het stel de temperatuur van Saar en de tijden van haar plas- en poepluiers konden bijhouden. “Omdat Saar vanaf haar geboorte moeite had met het reguleren van haar temperatuur, was het erg handig om dit op te schrijven,” vertelt Lindsay. “We hebben veel ups en downs meegemaakt, maar Lunavi Kraamzorg gaf ons de stabiliteit die we toen nodig hadden.”